Werken essentiële oliën echt?

Etherische oliën hebben de laatste tijd veel geklets gekregen om te helpen met alles, van hoofdpijn tot slaap tot keelpijn. Maar werken deze geconcentreerde plantaardige oliën wel?

Etherische oliën kunnen een positieve invloed hebben op je gezondheid en welzijn, zolang je ze maar op een veilige manier gebruikt.

Wil je essentiële oliën eens proberen? Leer welke voorwaarden ze kunnen helpen bij de behandeling en hoe je essentiële oliën van hoge kwaliteit kunt vinden, want niet alle producten zijn gelijk.

Waar zijn essentiële oliën goed voor?

Hoewel mensen beweren dat etherische oliën natuurlijke remedies zijn voor een aantal kwalen, is er niet genoeg onderzoek om hun effectiviteit in de menselijke gezondheid te bepalen. De resultaten van laboratoriumonderzoeken zijn veelbelovend – een bij Johns Hopkins vond dat bepaalde etherische oliën een type Lyme-bacterie beter zouden kunnen doden dan antibiotica – maar de resultaten in de menselijke klinische onderzoeken zijn gemengd.

Sommige studies geven aan dat het gebruik van etherische oliën een voordeel oplevert, terwijl andere geen verbetering van de symptomen laten zien. Klinische studies hebben gekeken of etherische oliën aandoeningen kunnen verlichten, zoals:

  • Angst
  • Depressie
  • Misselijkheid
  • Slapeloosheid
  • Lage eetlust
  • Droge mond

Hoe kun je essentiële oliën veilig gebruiken?

De kwaliteit van de etherische olie op de markt varieert sterk, van pure etherische oliën tot oliën die verdund zijn met minder dure ingrediënten. En omdat er geen regelgeving is, kan het zijn dat op het etiket niet eens alles staat vermeld wat er in het flesje zit dat je koopt. Daarom mogen etherische oliën niet worden ingenomen.

Johns Hopkins raadt ook het gebruik van etherische olieverspreiders af, kleine huishoudelijke apparaten die geurende damp creëren. Verspreiding in een openbare ruimte of huishouden met meerdere leden kan verschillende gevolgen hebben voor mensen. Pepermunt wordt bijvoorbeeld vaak aanbevolen bij hoofdpijn. Maar als je het gebruikt rond een kind dat minder dan 30 maanden oud is, kan het kind onrustig worden. Het kan een negatief effect hebben. Daarnaast kan iemand met een snelle hartslag negatief reageren op pepermunt.

De veiligste manieren om essentiële oliën te gebruiken zijn onder andere:

1) Aromatherapeutische accessoires

Kettingen, armbanden en sleutelhangers gemaakt met absorberende materialen waar je essentiële oliën op aanbrengt en die je de hele dag door kunt snuiven.

2) Lichaamsolie

Een mengsel van etherische oliën met een dragerolie zoals olijf, jojoba of kokosolie die in de huid gemasseerd kan worden. Omdat etherische oliën geconcentreerd zijn, kunnen ze irritatie veroorzaken. Vermijd het gebruik ervan ten volle op de huid.

3) Aromastokje

Deze draagbare plastic stokjes, ook wel etherische olie-inhalator genoemd, hebben een absorberende lont die etherische olie opneemt. Ze worden geleverd met een deksel om de geur onder de wikkels te houden tot je klaar bent.

Etherische oliën kunnen jouw stemming verbeteren en je een goed gevoel geven met slechts een vleugje van hun geur. Voor sommige mensen kunnen ze zelfs helpen bij het verlichten van de symptomen van verschillende aandoeningen. Voor meer informatie over hoe je ze in een gezonde levensstijl kunt integreren, kun je het beste een deskundige op het gebied van integratiegeneeskunde raadplegen.

Lees ook: Waarom maandelijks doneren je een volwaardig gevoel geeft

Scroll to top