Wat zijn de voordelen van gevelbepleistering?

Gevelbepleistering is een van de meest populaire vormen van inrichting in België. In de loop van het laatste decennium zijn nieuwe materialen en technologieën voor gevelbepleistering verschenen. Zij zorgen voor een esthetisch aangename buitenkant en beschermen de muren van het huis gedurende een lange periode. Dit is niet alleen van belang voor de bouw van nieuwe gebouwen, maar ook voor de restauratie van oude gebouwen, waar het moeilijk of onmogelijk is om andere technologieën toe te passen. Gevelbepleistering is een van de weinige gevelbekledingstechnologieën die in alle soorten gebouwen en materialen kan worden toegepast.

Het onbetwistbare voordeel van gevelbepleistering in vergelijking met andere inrichtingsmethoden is de visuele aantrekkelijkheid tegen een zeer betaalbare prijs. De verscheidenheid aan kleuren en texturen van pleisterwerk en de verschillende technieken van decoratieve toepassing stellen ons in staat om elk ontwerp uit te voeren. Bij gevelbepleistering Antwerpen kunnen ze hun eigen unieke stijl creëren, die zowel in een standaard framehuis als in een prestigieus herenhuis kan worden toegepast. Het resultaat is dat de lage kosten van gevelbepleistering geld besparen en dat het huis wordt voorzien van een veilige, duurzame en esthetisch aantrekkelijke inrichting.

Wat zijn de voordelen?

Gevelbepleistering is erg populair geworden omwille van de volgende voordelen:

 • bescherming van de muren tegen de agressieve invloed van het milieu, extreme koude en extreme hitte, extreme vochtigheid, betonrot, corrosie van staalwapening;
 • gevelbepleistering is veel goedkoper dan veel andere vormen van gevelinrichting
  ecologische eigenschappen van de technologie;
 • extra warmte-isolatie en energiebesparing;
 • esthetische aantrekkelijkheid;
 • toepasbaar op baksteen, schuimbeton, blokken en andere materialen
 • toepasbaar in elk gebouw, ongeacht de configuratie
 • eenvoud van gebruik bij de bouw van nieuwe huizen, alsmede bij renovatie, wederopbouw en restauratie van oude gebouwen.

Decoratief pleisterwerk

Gevelbepleistering wordt uitgevoerd met behulp van basis- of decoratieve oplossingen. De belangrijkste eigenschap is een veilige en duurzame hechting van de oplossing op het oppervlak van de muren. Elk type pleister vereist een speciale voorstrijklaag als voorbereidende laag.

Momenteel zijn de volgende soorten sierpleister het meest verbreid:

 • Gekleurde zandsteen imiteert zandsteen terwijl het pigment voor de kleur zorgt. Door het decoratieve oppervlak met verschillende soorten apparatuur te behandelen, ontstaat een oppervlak met textuur.
 • Terrazzo is een mengsel van gebluste kalk, marmerpoeder, gebroken marmer, mica en kleurpigment. Deze pleister is duurzaam, slijtvast en eenvoudig aan te brengen.
 • Steenpleister imiteert natuursteen (tufsteen, zandsteen, graniet). Het is duurzamer, maar arbeidsintensief in het aanbrengen en duurder.

“Nat” pleisterwerk

De technologie van nat pleisteren van de gevel bestaat uit het stapsgewijs aanbrengen van drie lagen:

 • Minerale wolplaten of geschuimd polystyreen worden veel gebruikt voor warmte-isolatie;
 • Bescherming (versterkende laag): het versterkende net wordt bevestigd op de speciale lijmoplossing die wordt gekozen in relatie tot het gekozen type warmte-isolatiemateriaal. Plamuur en grondverf maken de beschermlaag af en vormen de basis van de laatste afwerkingslaag.
 • Decoratief (fit-out) pleisterwerk beschermt de gevel tegen de negatieve gevolgen van fall-out en creëert een aantrekkelijk gebouw exterieur.

Lees ook: 3 Goede gezondheidsredenen om koffie te drinken

Scroll to top