Wat is pijpontkalking en hoe werkt het?

Ontkalken is het verwijderen van opgehoopte mineralen en roest van de binnenkant van water-, afvoer-, of rioolbuizen. Ontkalking kan ook kleinere wortels verwijderen die in de leidingen zijn gegroeid. Het is een belangrijke en noodzakelijke loodgietersprocedure op plaatsen waar de watertoevoer vol zit met mineralen zoals calcium of magnesium carbonaten.

Gietijzeren pijpen hebben vaker last van kalkaanslag omdat hun binnenoppervlakken bedekt raken met ijzeroxide en calcium- en magnesiumzouten. Wanneer een pijp een dikke, ongelijkmatige laag minerale en roestafzettingen ontwikkelt, begint deze vast te haken aan vaste stoffen en vuil die langs de ruwe delen stromen. Uiteindelijk raakt de leiding verstopt of geblokkeerd.

Gelukkig is ontkalken waterleiding een goede manier om alles weer schoon te maken en in werkende staat te brengen.

Hoe wordt een leiding ontkalkt?

Er zijn twee hoofdmethoden om pijpen te ontkalken. De eerste is door het schrobben van de leidingen met schurende gereedschappen of materialen. De tweede is met behulp van chemicali├źn.

Hoe een loodgieter een leiding ontkalkt, hangt af van de mate van verstopping en kalkaanslag in de leidingen. Het hangt er ook van af of de leidingen schoon water of afvalwater vervoeren.

Nadat een loodgieter een grondige inspectie van de leidingen heeft uitgevoerd, zal hij de meest effectieve ontkalkingstechniek adviseren.

Hydrosproeien en ontkalken

De loodgieter zal deze methode kiezen om een leiding te ontkalken die zwaar verstopt is. Eerst spuit hij een straal water onder hoge druk (water met een kracht van minstens 3.500 pond per vierkante inch) om de verstopping te verwijderen.

Vervolgens zal de loodgieter een ontkalkingssproeier aan de hydro-jet bevestigen, die water onder hoge druk door de sproeier blaast. Aan het ontkalkingspijpje is een ketting bevestigd, vergelijkbaar met een kettingzaag. Wanneer er water onder druk door de sproeier stroomt, draait de ketting rond, waardoor de roest en minerale aanslag van het oppervlak van de pijp wordt geschrobd.

Het ontkalkingspijpje schrobt de pijp en spoelt tegelijkertijd het vuil weg.

Chemisch ontkalken

Een loodgieter kan ervoor kiezen om kalkaanslag te verwijderen met behulp van chemicali├źn. Hij zal deze methode kiezen als de leiding relatief vrij is van andere vormen van verstopping.

De loodgieter zal gewoon een zuur chemisch product doorspoelen om de calcium en magnesium zouten op te lossen, evenals de roest.

Lees ook: 3 Ontwikkelingsvoordelen van spelen met zand

Scroll to top