Wat is luieruitslag en hoe ga ik er mee om?

Luieruitslag is een veel voorkomende aandoening die de huid van een baby pijnlijk, rood, schilferig en teder kan maken. De meeste gevallen zullen ophelderen met eenvoudige veranderingen in de luieruitslag.

Lees verder voor enkele algemene tips over hoe je luieruitslag kunt voorkomen en wat de oorzaken zijn.

Wat zijn de oorzaken van luieruitslag?

Meestal is luieruitslag het gevolg van een irritatie, infectie of allergie.

  • Irritatie. De huid van een baby kan geïrriteerd raken als een luier te lang aanblijft en de luier (of de luier zelf) herhaaldelijk tegen de huid wrijft.
  • Infectie. Urine (pis) verandert de pH-waarde van de huid en dat laat bacteriën en schimmels gemakkelijker groeien. De stoffen die het lekken van luiers tegengaan, verhinderen ook de luchtcirculatie, waardoor een warme, vochtige omgeving ontstaat waar bacteriën en schimmels kunnen gedijen, met als gevolg een uitslag.
  • Allergieën. Baby’s met een gevoelige huid kunnen ook huiduitslag krijgen. Sommige soorten wasmiddel, zeep, luiers (of kleurstoffen uit luiers) of babydoekjes kunnen de gevoelige huid aantasten en huiduitslag veroorzaken.

Hoe kan ik luieruitslag voorkomen?

Om luieruitslag te voorkomen, houd je de huid van je baby zo droog en schoon mogelijk en vervang je de luiers vaak, zodat poep en plas de huid niet irriteren.

Probeer deze tips:

  • Vervang de vuile of natte luiers van je baby zo snel mogelijk en maak het gebied goed schoon.
  • Laat het broekje van je baby af en toe weken tussen het verschonen van de luiers door met warm water. Je kunt het water met je hand voorzichtig over het broekje van je baby scheppen of uit een plastic flesje knijpen.
  • Laat het huidje van je baby volledig drogen voordat je een andere luier gaat aantrekken.
  • Klop het huidje zachtjes op met een zachte doek wanneer je het droogt – wrijven kan het huidje irriteren.
  • Doe de luier losjes aan om schaafwonden te voorkomen.
  • Vervang de luiers vaak – idealiter om de 2 uur of zo – en na elke poepbeurt.

Hoe wordt luieruitslag behandeld?

Om de luieruitslag op te ruimen, controleer je de luier van je baby vaak en vervang je deze zodra hij nat of vuil is. Maak de luierruimte voorzichtig schoon met water en zeep en dep hem droog. Crèmes en zalven met zinkoxide of petroleum helpen de huid te kalmeren en te beschermen tegen vocht. Ze moeten bij elke luierverwisseling dik worden ingesmeerd (zoals taartglazuur).

Sommige deskundigen stellen voor om uw baby enkele uren per dag zonder luiers te laten gaan om de geïrriteerde huid de kans te geven om te drogen en te “ademen”. Dit is het gemakkelijkst als je je baby in een wieg met waterdichte lakens of op een grote handdoek op de grond legt.

Luieruitslag gaat meestal binnen 2 tot 3 dagen weg met de thuiszorg, hoewel het langer kan duren.

Lees ook: Alles wat je moet weten over diamond painting

Scroll to top