Waarom zijn drones zo handig

Door de snelle technologische vooruitgang hebben drones – ook wel onbemande luchtvaartuigen (UAV’s) genoemd – een steeds grotere invloed op ons leven, van het voedsel dat we eten tot de films die we in de bioscoop bekijken.

Heel handig zijn drones

Drones hebben al een enorme impact op ons leven. Zo zijn ze betrokken bij de productie van ons voedsel: grote, professionele boerderijen gebruiken nu systematische drones om gebieden met onkruid en een slechte opbrengst op te sporen die ze nodig hebben om zich te richten op herbiciden en meststoffen. Dit bespaart de boeren veel geld en voorkomt dat ze onnodige chemicaliĆ«n in het milieu terechtkomen. Andere toepassingen zijn onder meer atmosferisch onderzoek – om de vervuiling, het weer en het klimaat te monitoren, en in wetenschappelijke studies waarbij gevaarlijke gebieden zoals vulkanen in de gaten worden gehouden. Ze hebben ook een impact op de populaire cultuur; alle filmmaatschappijen gebruiken ze nu en de luchtfoto’s en foto’s (https://dronefotograafnederland.nl/) die je ziet in de laatste films en tv-programma’s worden door drones opgenomen.

Ze hebben een groot potentieel; een stap in de goede richting zou de mogelijkheid zijn om drones veilig te bedienen in dichtbevolkte gebieden zoals: het leveren van pakketten, het doen van onderhoud aan gebouwen en het filmen van evenementen .Drones moeten hiervoor uiterst betrouwbaar zijn, zodat als een van de motoren defect is, hij niet in de drukte of op de weg valt. Door ons onderzoek proberen we te begrijpen waarom onderdelen van drones falen – bijvoorbeeld of het nu gaat om trillingen, hitte of slijtage – zodat we drones kunnen bouwen die deze problemen kunnen weerstaan.

Veiligheid

Drones kunnen de veiligheid bij grote evenementen verbeteren door het monitoren en controleren van de menigte: als je van bovenaf kijkt, zie je dingen die je van bovenaf niet kunt zien, zodat ze waardevol kunnen zijn voor de politie, veiligheidsdiensten en brandweerdiensten. Ze kunnen ook waardevol zijn bij de opsporing en redding op zee: als iemand verdwaald is op zee, kunnen drones ze snel en efficiƫnt opsporen.

Vaak wordt mij gevraagd of de huidige regelgeving rond drones streng genoeg is, gezien de recente bijna-ongelukken op luchthavens die in de media zijn gemeld. Hier in Nederland zijn ze goed geregeld, met duidelijke richtlijnen van de Luchtvaartautoriteit. Deze omvatten het houden van de drone in uw lijn van zicht te allen tijde door te vliegen onder 110m, niet vliegen binnen 65m van bevolkte gebieden, voertuigen en structuren, en wegblijven van gebieden van gecontroleerde luchtruim zoals luchthavens. Deze regels zijn op dit moment voldoende en verstandig; het is de illegale activiteit die de problemen veroorzaakt.

Scroll to top