Top 5 meest voorgeschreven medicijnen

Geneesmiddelen worden dagelijks voorgeschreven aan de zieken in Nederland. Loop gewoon binnen in een apotheek en je kunt zien hoe druk het is. Ook kun je kijken bij ApotheekOnline.net om de voorgeschreven medicijnen te zien. Hier is een lijst van de top acht meest voorgeschreven medicijnen in Nederland. Hoeveel van deze medicijnen neemt u?

1. Vicodin

Vicodin is een populair geneesmiddel voor de behandeling van acute of chronische ernstige pijn. De meest voorkomende bijwerkingen zijn licht in het hoofd worden, duizeligheid, verdovend gevoel, misselijkheid en braken. Vicodin kan de ademhaling verminderen, het denken schaden, de fysieke mogelijkheden verminderen.

2. Simvastatine

Simvastatine is een van de eerste “statines” (HMG-CoA reductaseremmers) die zijn goedgekeurd voor de behandeling van een hoog cholesterolgehalte en het verminderen van het risico op een beroerte, overlijden door hartaandoeningen en het risico op hartaanvallen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, misselijkheid, braken, diarree, buikpijn en spierpijn. Net als andere statines kan het spierafbraak veroorzaken.

3. Lisinopril

Lisinopril is een Angiotensine converterend enzym (ACE) dat gebruikt wordt voor de behandeling van hoge bloeddruk, congestief hartfalen, en voor het voorkomen van nierfalen (veroorzaakt door hoge bloeddruk en diabetes). De bijwerkingen van Lisinopril  zijn onder ander duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn, slaperigheid en seksuele disfunctie. ACE-remmers kunnen leiden tot een droge hoest die stopt wanneer het geneesmiddel wordt stopgezet.

4. Azithromycine

Azithromycine is een antibioticum dat gebruikt wordt voor de behandeling van oor-, keel- en sinusinfecties, evenals voor de behandeling van longontsteking, bronchitis en sommige seksueel overdraagbare aandoeningen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn losse ontlasting, misselijkheid, maagpijn en braken. De zeldzame bijwerkingen zijn abnormale levertests, allergische reacties, nervositeit en abnormale hartslagen.

5. Amlodipine

Amlodipine is een calciumkanaalblokker, het wordt meestal gebruikt voor de behandeling van hoge bloeddruk en voor de behandeling en preventie van pijn op de borst. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn en zwelling van de onderste ledematen. Amlodipine kan ook leiden tot duizeligheid, spoeling, vermoeidheid, misselijkheid en hartkloppingen.

Scroll to top