Het verkennen van het Nationaal Park de Hoge Veluwe

Nationaal Park De Hoge Veluwe, een van de populairste attracties van Nederland, ligt slechts acht kilometer ten noorden van Arnhem. Met een oppervlakte van 13.750 hectare is dit enorme park het grootste aaneengesloten natuurgebied van het land en valt het op door zijn diversiteit aan landschappen, van dichte bossen tot hoge zandduinen. Het is ook uniek in het feit dat het een particulier nationaal park is, een van de slechts twee van dergelijke parken in Nederland (en het enige dat volledig is afgesloten).

Gebouwd als jachtpark tussen 1909 en 1923, is het nu het grootste natuurreservaat van Nederland en herten, wilde zwijnen en moeflons (een zeldzaam schaapsras) zijn er in overvloed aanwezig. Het is ook een belangrijk toevluchtsoord voor vogels, en is al lang een populaire bestemming voor vogelaars. Andere populaire dingen om te doen zijn onder andere fietsen en wandelen op de vele goed gemarkeerde paden, en het reservaat is ook de thuisbasis van een beeldenpark en kunstgalerie, het Kröller-Müller Museum.

Lees ook: Enkele natuurlijke manieren om je borsten te vergroten

Terug naar de natuur: Hoge Veluwe Hoogtepunten

Nationaal Park de Hoge Veluwe staat bekend om zijn enorme diversiteit aan landschap, een mix van dichte bossen, heide en zelfs zandduinen. De Hoge Veluwe is misschien wel de best bewaarde – en zeker de interessantste geologisch gezien van de nationale parken – en bestaat uit een grote hoeveelheid zandgrond die tijdens de ijstijd is ontstaan. Dit fascinerende landschap wordt in het zuiden en oosten onderbroken door morenen die tussen de 80 en 100 meter hoog zijn.

Eenmaal volledig begroeid met bomen, krijgt het park zijn huidige uitzicht vanaf de Middeleeuwen, toen bosgebieden werden gekapt voor de teelt en uitgestrekte heidevelden werden gebruikt voor de beweiding van schapen. Na verloop van tijd werd het zand van deze kale plekken geblazen, waarbij soms hele dorpen werden begraven, waarbij de duinen zich opstapelden en sommige gebieden tot woestenij werden gereduceerd. In de 19de eeuw werden herbebossingsprogramma’s opgezet om verdere afdrijvingen te voorkomen, terwijl sommige depressies met regenwater werden gevuld en meren vormden.

Waar te verblijven in de buurt van het Nationaal Park Hoge Veluwe voor bezienswaardigheden?

Wil je een vakantiehuis huren? Dan raden wij het je aan om een kijkje te nemen op deze top reviewed site waar je huisjes met gemakkelijke toegang tot het prachtige Nationale Park de Hoge Veluwe kunt vinden: topparken.nl/.

Scroll to top