Het belang van goed rolstoelvervoer

Een van de belangrijkste verantwoordelijkheden van een niet-spoedeisende rolstoeltransportdienst zoals een rolstoeltaxi is het correct vastzetten van rolstoelen om ernstig letsel te voorkomen. Zelfs als chauffeurs getraind zijn in defensief rijden en alle rijwetten volgen is een ongeluk altijd mogelijk, waarop commerciële transportdiensten voorbereid moeten zijn.

Wanneer een voertuig een bewegend voorwerp raakt, komt het binnen een tiende van een seconde volledig tot stilstand. Alles wat zich in het voertuig bevindt dat niet vastgezet is, komt niet tot stilstand en beweegt zich in plaats daarvan voort tegen ongeveer 30 mijl per uur in de richting van het punt van de botsing. Met andere woorden, als een rolstoel niet vastgezet is of niet goed vastgezet is, zal hij bij een botsing naar voren rollen of vliegen.

De belangrijkste principes van bescherming bij botsingen

Er zijn drie belangrijke dingen die een goed geïnstalleerd en gebruikt rolstoelbevestigingssysteem doet:

  1. De juiste veiligheidsgordels helpen de druk van de botsing gelijkmatig te verdelen. Je wilt bijvoorbeeld niet dat de krachten van een botsing alleen neerkomen op botstructuren of zachte structuren, zoals de buikstreek. Daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat het harnas kan rekken en dat de stoel een beetje kan buigen om een deel van de impact op te vangen.
  2. Een goede bescherming tegen botsingen is noodzakelijk om te voorkomen dat de inzittende het interieur van het voertuig raakt.
  3. Het installeren van de juiste beschermingssystemen helpt ook voorkomen dat de rolstoelpatiënt bij een botsing uit het voertuig wordt geslingerd.

Rolstoelzitgordels en rolstoelbindgordels

Er zijn twee belangrijke aspecten van rolstoelbevestigingssystemen, de rolstoelzitsystemen en de voertuigbevestigingssystemen. Je hebt beide nodig, niet het een of het ander.

Een rolstoel moet worden uitgerust met een veiligheidsgordel die over het bekken past in plaats van over de buik. Pommels en borsttuigjes en andere positioneringshulpmiddelen mogen nooit in de plaats komen van veiligheidsgordels, maar zijn goede hulpmiddelen voor extra steun en positionering.

De veiligheidsgordel moet aan het frame van de rolstoel worden bevestigd. Als de gordel is bevestigd aan afneembare delen van de rolstoel, zoals de armleuning, kun je in de problemen komen omdat dit geen veilige manier is om duizenden kilo’s druk tegen te houden in het geval van een botsing.

Het hoogste niveau van veiligheid bij rolstoeltransport

Er zijn veel factoren die meespelen bij het correct inladen, uitladen en vastzetten van een rolstoel voor transport, zoals unieke medische omstandigheden en de verschillende bouw en gewichten van rolstoelen. Zelfs de kleinste fout of onachtzaamheid kan letsel of de dood tot gevolg hebben.

Lees ook: Is vloerverwarming de moeite waard?

Scroll to top