De rol van compartimentering binnen een gebouw

Een van de fundamenten van de passieve brandbeveiliging is de compartimentering van gebouwen. Om de verspreiding van brand en rook binnen een gebouw te beperken, moeten we de ruimte compartimenteren: we verdelen de ruimte in verschillende kleinere delen om de brand op te sluiten in de enige ruimte waar hij is aangegeven, gedurende de tijd die nodig is voor de ontruiming.

Hoe het moet

Om de meest effectieve verdeling van een gebouw te garanderen, moeten de wanden en vloeren van de compartimenten een brandwerendheidsgraad hebben die overeenkomt met het type gebouw (zie de Nederlandse bouwvoorschriften).

Het is belangrijk om op te merken dat deze compartimenten zijn uitgerust en overlappen met meerdere elementen: deuren, luiken, scheidingswanden, plastic, metalen buizen, kabels, enz. Alle brandwerende ketels rond deze elementen moeten het dus mogelijk maken om de brandwerendheid van de muur te reconstrueren door een brandwerendheid te bieden die minstens gelijk is aan die van de constructie van het gebouw.

Het is via deze methode dat we een krachtige onderverdeling kunnen maken.

Om de noodzaak en de kwestie van de verkaveling te begrijpen, moet worden opgemerkt dat 57% van de mensen die bij een brand zijn omgekomen, zich niet in een kamer bevonden toen de brand uitbrak.

Laten we het onderstaande voorbeeld nemen om de noodzaak van effectieve compartimentering uit te leggen:

We bevinden ons onder een kamer van zes meter lang, zes meter breed en zes meter hoog. Een brand vindt plaats in de volgende kamer. Als er een gat ter grootte van een potlood in de muur zit: de rook, dan zal in de volgende kamer onze kamer in een recordtijd gevuld worden. Na slechts 3 minuten en 40 seconden zal de rook zo dik zijn dat we de handen voor ons niet meer kunnen onderscheiden, waardoor we minder dan 40 cm zicht hebben.

Vlammen, warmte en rook hebben een formidabel verspreidingsvermogen en zijn moeilijk te controleren. Het doel van compartimentering is het stoppen van hun progressie via passieve brandoplossingen, die zijn aangepast om te voldoen aan de regelgeving.

Door een effectieve compartimentering wordt de doorstroming van rook of brand van de ene naar de andere ruimte voor een bepaalde tijd ingedamd.

Lees ook: Thailand: Plekken om te bezoeken

Scroll to top