ah

De grootste supermarkten van Nederland

Binnen de grootste supermarktketens van Nederland zijn zowel Nederlandse als buitenlandse foodretailers actief. De afgelopen jaren zijn deze bedrijven zeer relevant, iedereen heeft wel eens hier boodschappen gedaan.

ALBERT HEIJN

De eerste Albert Heijn werd meer dan 130 jaar geleden geopend net ten noorden van Amsterdam. Vandaag de dag bestaat de Albert Heijn supermarktketen uit meer dan 850 locaties verspreid over het land, met 3 winkelketens: AH’ – middelgrote locaties in alle binnensteden, ‘AH XL’ – grote hypermarkten voornamelijk gelegen in de voorsteden en winkelcentra en ‘AHtoGo’ – kleine buurtwinkels op locaties met maximaal voetgangersverkeer zoals stations. Albert Heijn biedt thuisbezorging aan via de online webshop waar u ook producten kunt kopen bij drogisterij Etos en slijterij Gall&Gall. Vanaf 2018 had Albert Heijn ongeveer 7 miljoen vaste klanten in Nederland. Albert Heijn’s moederbedrijf, AHold Delhaize, is één van de grootste voedingsmiddelenbedrijven ter wereld en exploiteert supermarkt- en kruideniersketens in vele landen, waaronder de Verenigde Staten.

LIDL

Deze Duitse discount supermarkt heeft het op een na grootste klantenbestand in Nederland, ongeveer 7 miljoen vaste klanten en het vierde hoogste aantal winkels. Het bedrijf ontving verschillende prijzen en won klantenonderzoeken, waaronder de benoeming tot supermarktketen met het beste groente- en fruitassortiment van Nederland. Naast de fysieke winkels is er de Lidl webshop (maar er worden alleen non-food producten verkocht).

ALDI

De Duitse food discounter, Aldi, is de afgelopen tien jaar sterk gegroeid in Nederland en staat nu op de vierde plaats als de grootste retailer in de Nederlandse levensmiddelenindustrie. In 2018 had Aldi 500 winkels met een klantenbestand van meer dan 5 miljoen.

HOOGVLIET

Deze Nederlandse supermarktketen staat op de negende plaats onder de supermarkten in Nederland, maar staat in de top 5 van Zuid-Holland waar het merendeel van de winkels zich bevindt. De naam komt van de stad waar het bedrijf is gestart, Hoogvliet (nu onderdeel van Rotterdam). Hoogvliet had in 2018 70 winkels en 2 miljoen vaste klanten. Hoogvliet is lid van de inkoopcoöperatie SuperUnie, waarin ook Plus, Coop, Dirk, Deen en Sligro zijn opgenomen.

PLUS

Deze Nederlandse supermarktcoöperatie is in 1928 opgericht onder de naam ‘Sperwer’. Na meerdere naamsveranderingen werd in 2002 de naam ‘Plus’ geïntroduceerd. Tegenwoordig is het de vijfde grootste supermarkten van Nederland met 270 zelfstandige winkels en meer dan 3 miljoen klanten. Daarnaast heeft het 3 regionale distributiecentra en een nationaal distributie centrum. In een onderzoek uit 2018 werd Plus genoemd als de Nederlandse supermarktketen met het beste wijnassortiment. Daarnaast zijn er winkels te vinden in populaire als Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Leidschendam, Tilburg en Eindhoven. Plus biedt online bestellen met levering aan huis of afhaling in de winkel.

 

Scroll to top