De gezondheidsvoordelen van wonen in een strandhuis

De gedachte aan een strandhuis roept bij de meesten van ons beelden op van strakblauwe luchten en prachtige tropische blauwe stranden, terwijl we fantasieën oproepen over ultieme ontspanning en welzijn.

Maar wat brengt deze gevoelens teweeg? Je zou kunnen denken dat het gewoon het resultaat is van slimme reclame of een ingebouwde instinctieve drang om terug te keren naar de zee van waaruit we voor het eerst kwamen, maar dat is niet zo. Metafysisch en psychologisch wordt water geassocieerd met creativiteit en gevoelens en dicht bij de zee zijn brengt onze gevoelens naar boven en bevordert creativiteit. Maar wonen in een strandhuis of strandhuisjes huren aan een oceaan heeft ook daadwerkelijk voordelen voor de gezondheid als gevolg van de nabijheid van de zee.

Zeewater bevordert de gezondheid

Wanneer je in een strandhuisje of op een eigendom aan zee woont, heb je het voordeel dat je kunt baden in jouw eigen therapeutisch bad…de zee. De heilzame kwaliteiten van zeewater zijn al eeuwenlang bekend bij de mens en werden opgemerkt als een groot genezend effect op de gekwetste handen van de vissers. Het zoute water helpt de wonden te genezen, vermindert infecties en bevordert pijnverlichting.

Het magnesiumgehalte van zeewater is aanzienlijk genoeg om een voedend en kalmerend effect op onze zenuwen te hebben, wat verklaart waarom baden in zee zo ontspannend is. Het kalium in zeewater dringt de huid binnen en bevordert een goede urinestroom. Zeewater bevat alle 89 bekende elementen die in ons lichaam aanwezig zijn, waaronder osmium, goud, vanadium, zink en jodium.

Baden in zeewater opent de poriën en helpt bij het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam door middel van het lymfesysteem, wat waardevol is bij het verwijderen van opgesloten vocht rond de dijen, knieën en enkels. Onderzoek toont ook aan dat baden in zeewater de elasticiteit van de huid verhoogt en de uiterlijke verschijning ervan verbetert.

Zon geeft je een goed gevoel

Een ander gezondheidsvoordeel van het wonen in een strandhuisje of aan het strand is natuurlijk het strand zelf. Wanneer we op het strand liggen, voelt de zon uitvergroot en zo ontspannend aan. Dit komt omdat de warmte van de zon invloed heeft op ons endocriene systeem (het deel van ons lichaam dat endorfines vrijgeeft) deze natuurlijke feel good chemicaliën zijn ontworpen om ons ontspannen en minder gestrest te laten voelen.

Zonneschijn is een belangrijke bron van vitamine D en deze vitamine speelt een belangrijke rol bij het versterken van de botten en het stimuleren van het immuunsysteem. Onvoldoende vitamine D wordt in verband gebracht met verschillende auto-immuunziekten, waaronder multiple sclerose, reumatoïde artritis, thyreoïditis en de ziekte van Crohn. Recent onderzoek over dit onderwerp suggereert dat vitamine D ook de groei en verspreiding van verschillende kankers, waaronder sommige huidkankers, kan voorkomen.

Zon helpt de huid en huidaandoeningen te verbeteren

Onze huid is het grootste orgaan van het lichaam en het absorbeert chemicaliën en stoffen (zowel goede als slechte) en probeert zich van deze stoffen te ontdoen door te zweten. Hoewel we ervoor moeten zorgen dat we niet te veel blootgesteld worden aan de UV-stralen van de zon, kan een beetje zon goed zijn voor sommige huidaandoeningen zoals psoriasis en dermatitis. Het ultraviolette (UV) licht van de zon vertraagt de aanmaak van huidcellen en vermindert ontstekingen. Een gebruikelijke behandeling, uitgevoerd door dermatologen, voor deze aandoeningen is het gebruik van een kunstmatig licht dat UV-stralen van een laag niveau uitzendt.

Lees ook: Het belang van goed rolstoelvervoer

Scroll to top