costa rica gerecht

De beste gerechten van Costa Rica

Costa Rica staat bekend om zijn weelderige regenwouden, epische surfplekken en knuffelluiaards, maar ook het eten verdient wat aandacht. Costa Rica’s rijke culinaire cultuur is sterk beïnvloed door het gevarieerde aanbod aan fruit en groenten, mogelijk gemaakt door dezelfde biodiversiteit en microklimaten die het een bestemming voor natuurliefhebbers maken. De moderne eetcultuur van het land is ook bloeiend. Hier zijn de gerechten die u niet mag missen als u een bezoek brengt.

Casado

In Costa Rica gaan rijst en bonen hand in hand. Het is de meest populaire menu-optie, een casado, die zich, passend, vertaalt naar “getrouwd” in het Nederlands. Casado’s zijn complete lunches bestaande uit zwarte bonen, rijst en een keuze aan eiwitten. Aan de Caribische kant van het land, vindt u een gelijkaardig, Jamaicaans geïnspireerd gerecht genaamd “rijst en bonen,” waarvan de naam in het Engels in plaats van Spaans wordt gezegd, bereid met kokosmelk en olie. Een ander rijst-en-bonengerecht is gallo pinto, een typisch ontbijt dat wordt gemaakt met zwarte bonen en rijst, samen gekookt en op smaak gebracht met koriander en paprika. Deze krijg je zeker weten te eten bij Costa Rica op maat en je gaat de verrukkelijke smaak echt noot meer vergeten.

Pejibayes

Een hoofdbestanddeel van de dagelijkse cultuur in Costa Rica is pejibayes (perzikpalmvruchten), een licht hartige,  vrucht van een palmboom die van oudsher gekookt wordt met een beetje zout, aangevuld met een vleugje mayonaise, en bij een kopje koffie met een snack wordt geserveerd. Nieuwe restaurants maken ook een moderne draai aan de oranjekleurige pojibayes, die met room in puree worden geklopt of het gekookte fruit in een zijden soep worden gemengd.

Arreglados

Sandwiches gemaakt met masa en arreglados die vervolgens gevuld worden met allerlei lekkernijen, afhankelijk van de keuze van de chef, maar ze bevatten altijd kaas.

De zusters van het familiebedrijf Soda Tapia aan de Mercado Central in San José maken al 121 jaar hun eigen versie. De familie serveert ook andere traditionele gerechten, zoals de eerder genoemde casado en gallo pinto, maar ook chan, een gezondheidsdrank gemaakt met chiazaden die populair is onder de inheemse Costa Ricanen.

Scroll to top