5 stappen die je moet nemen voor het geven van donaties

Geeft het geven van liefdadigheid je een goed gevoel? Nou, dat zou wel moeten! Volg gewoon deze vijf stappen en je geeft met vertrouwen aan goede doelen die je vertrouwt in een mum van tijd!

p.s. Wil jij je abonnement op Mikrogids opzeggen? Klik dan hier.

Wees proactief in je geven

Begin met het identificeren van de oorzaken die voor jou belangrijk zijn, en wees specifiek over de impact die jij wilt dat jouw donatie heeft. Misschien ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in het helpen van mensen met een bepaalde ziekte. Een grote nationale organisatie is misschien beter geschikt voor onderzoek en het vinden van een remedie voor de ziekte, terwijl een andere organisatie, misschien in jouw gemeenschap, geweldig werk zou kunnen doen door diensten te verlenen aan patiënten en hun families. Zodra je duidelijk bent over je filantropische prioriteiten, begin dan met het samenstellen van een lijst van liefdadigheidsinstellingen die overeenkomen met jouw interesses.

Onderzoek voor het geven

Begin vervolgens jouw lijst van liefdadigheidsinstellingen te beperken door wat basisonderzoek uit te voeren.

Zorg ervoor dat de liefdadigheidsinstelling die je overweegt te steunen een bonafide, belastingvrije 501(c)(3) openbare liefdadigheidsinstelling is. Als je niet zeker bent, vraag dan naar het EIN (Employer Identification Number) van de organisatie en controleer dan onze site om de status ervan te bevestigen.

Onderzoek de financiën van het goede doel. Financieel gezonde organisaties – die zowel financieel efficiënt als duurzaam zijn – hebben meer flexibiliteit en vrijheid om hun liefdadigheidsmissie na te streven.

Zorg ervoor dat de liefdadigheidsinstelling verantwoordelijk en transparant is. Liefdadigheidsinstellingen die een open boek zijn en goede bestuurspraktijken volgen, zullen zich minder snel bezighouden met onethische of onverantwoorde activiteiten.

Bespreek de resultaten en de impact

Het vermogen van een liefdadigheidsinstelling om duurzame en betekenisvolle veranderingen in de wereld teweeg te brengen is de belangrijkste reden voor hun bestaan en voor uw donatie. Dus, voordat je een bijdrage levert, praat met de liefdadigheidsinstelling om te leren over haar prestaties, doelen en uitdagingen. Dergelijke gesprekken geven je inzicht in hoe goed het goede doel weet waar het staat en waar het naartoe wil. Liefdadigheidsinstellingen die dit gesprek niet willen of kunnen voeren, verdienen jouw steun misschien niet.

Overweeg de manier waarop je geeft

Je hebt jouw gedeelte gedaan, dus vertrouw op de liefdadigheidsinstelling om te bepalen hoe je je bijdrage het beste kunt besteden. Het vrijblijvend geven (door middel van onbeperkte donaties) geeft de liefdadigheidsinstelling de flexibiliteit die zij nodig heeft om in te spelen op de veranderende eisen die aan haar diensten worden gesteld.

Creëer een budget voor hoeveel je kunt (of wilt) geven. Inzicht in de fiscale voordelen van het geven en uitdelen van giften gedurende het jaar (via automatische maandelijkse donaties) kan jouw totale schenkingscapaciteit vergroten.

Volg je investering

Vergeet niet om de liefdadigheidsinstelling in zes maanden tot een jaar op te volgen om erachter te komen hoe ze je geld gebruiken. Je bent niet op zoek naar een lijst met gespecificeerde uitgaven, maar naar een voortgangsrapport om je een idee te geven van hoe ontvankelijk ze zijn voor je en of ze hun vooruitgang duidelijk kunnen communiceren.

Als je er zeker van bent dat het goede doel een impact heeft, zet je je dan in om hun werk op de lange termijn te ondersteunen. Alleen met langdurige, toegewijde supporters kan een liefdadigheidsinstelling succesvol zijn!

Maar als jow liefdadigheidsinstelling je niet kan vertellen wat voor resultaten ze met jouw investering hebben bereikt, ga dan terug naar de eerste stap en vind er een die dat wel doet!

Lees ook: Lijst van soorten belastingen

Scroll to top